English (United Kingdom)Croatian(HR)Deutsch (DE-CH-AT)

Otok Vis

Otok Vis nalazi se između 43° 12'' i 43° 48' 6'' sjeverne širine, a 16° 3' i 15° 48'' istočne dužine od Greenwicha. Od obale je udaljen 45 – 55km, već prema tome od koje se točka ta udaljenost mjeri. Od krajnje zapadne točke otoka Hvara Vis je udaljen 18 km, a od najbliže točke talijanske obale 147 km. Vis je nalik trapezu; najduža uzdužna linija, koja spaja istok i zapad duga je 17km, a ona koja spaja sjever s jugom , 8 km. Površina otoka iznosi 90 četvornih kilometara. Dvije velike uvale, jedna na sjeveru, luka sv.Jurja i druga na zapadu otoka , komiški zaljev, usjekle su se duboko u trapez Visa.

Otok Vis izgrađen je pretežno od krednih vapnenaca i dolomita, dok se na sjeveroistoku i istoku komiškog zaljeva nalazi trijasko i eruptivno kamenje. S Visom se uvijek računaju i manji otoci: Biševo, Svetac, Brusnik i Jabuka. Otok Vis pripada jadranskom tipu sredozemne klime vrućih i suhih ljeta te blagih i vlažnih zima. Srednja godišnja temperatura je iznad 16°C. Prosječna temperatura je Ijeti za stupanj do dva niža nego na kopnu, a zimi za stupanj do dva viša. Prosječna godišnja količina padalina je oko 800 mm po m2, što je nešto manje nego na susjednim otocima i kopnu, dok zbog svoje geološke građe otok ima više izvora pitke vode nego li susjedni otoci.Ipak najbolje o viškoj klimi govore nasadi palmi, naranče i limuni, oleandri i aloji, indijske smokve i drugo subtropsko bilje.

Kupanje na Visu

Kupanje na Visu nezaboravan je doživljaj prvenstveno zbog čistoće pučinskog mora koje ga oplakuje. Bilo da ste spas od vrućine potražili skokom u more negdje u samoj uvali Svetog Jurja, bilo da se lagano prepuštate neobično jakom kurentu i nježnom dodiru podmorskih izvora slatke vode u Moloj Trovni ili još bolje: da besciljno plutate na napuhanom krokodilu nasred pješčane uvale Zoglov, viško more je ono što se pamti, a ne može se prepričati.

Ono što se može ispričati plaže su koje su uglavnom dostupne cestom, pogodne za obiteljske izlete, a zbog obilja prirodnoga hlada neke od njih su idealne i za najmlađe goste. Za avanturiste i istraživače kupanje ne mora biti tek izležavanje i osvježavanje. Do svih otočkih plaža postoji pristup s kopnene strane, a penjanjem po sikama, tzv. škrapingom, može se otkriti brodom nedohvatljive komade obale.

Contact

MODRA SPILJA d.d.
Hotel Bisevo
Ribarska 72
21000 Komiza
CROATIA
tel.++385 21 713 279
tel.++385 21 713 144
tel.++385 21 717 985
fax.++385 21 713 098
email:
info@hotel-bisevo.com
modra.spilja@st.t-com.hr
Methods of payment